Melontaretki Kaunissaareen

11.7.2024

Kuva: Sandrian villi luonto

Tervetuloa mukaan Eurajoen vesiensuojeluyhdistyksen melontaretkelle Eurajoen Kaunissaareen tiistaina 13.8.2024 klo 17.00 alkaen.

Aloitamme melontaretken Orjansaaren veneenlaskupaikalta läheltä Olkiluotoa (osoite: Orjasaarentie 43, 27150 Eurajoki).  Lähtöpaikka Google Mapsissa
Retki on maksuton ja kajakin saa lainaksi yhdistykseltä.

HUOM! Mukaan mahtuu vain rajattu määrä osallistujia. 

Retken toteutumiselle on säävaraus.

Ilmoittautumiset ja kajakkivaraukset Saanalle 12.8. mennessä (yhteystiedot jutun lopussa).

Retken ohjelma:

  • Ennen retken alkua katsomme kaikille sopivat melontavälineet ja pidämme tarvittaessa lyhyen melontaperehdytyksen, jossa käymme läpi tärkeimmät melontatekniikat sekä turvallisuuteen liittyvät asiat.
  • Vesille päästyämme aloitamme rauhallisen melontaretken kohti Kaunissaarta. Reittimme kulkee pitkin suojaisaa Lapinjokea ja Karhunkarinraumaa, missä melontaolosuhteet ovat suojaisat myös hieman tuulisella säällä.
  • Noin kolmen kilometrin melonnan jälkeen rantaudumme Kaunissaaren eteläsatamaan, missä keittelemme nokipannukahvit ja tutustumme saareen reilun kilometrin mittaisella patikalla saaren luonto- ja kulttuuripoluilla.
  • Saaritauon aikana sinulla on myös mahdollisuus omien eväiden nauttimiseen tai grillaamiseen.
  • Luonnontäyteisen tauon jälkeen melomme noin kolmen kilometriä takaisin lähtöpaikalle.

Retken kesto on yhteensä noin 3,5–4 tuntia.

Saat kaikki melontaan tarvittavat varusteet retken järjestäjältä.

 Sinun tarvitsee pakata mukaasi vain:

  • Säähän sopivat, mukavat melontavaatteet (esim. sortsit ja t-paita/pitkähihainen paita/takki kelin mukaan).  Meloessa et tarvitse jalkineita, mutta jos haluat käyttää kenkiä, tulisi niiden olla nauhattomat.
  • Lippalakki/muu päähine, aurinkolasit ja aurinkovoide.
  • Juomapullo (esim. laimea, sokeripitoinen mehu on kuumalla kelillä pelkkää hanavettä parempi vaihtoehto).
  • Metsäpoluille sopivat kengät. Saappaat tai retkeilykengät ovat hyvä vaihtoehto Kaunissaaressa, sillä saaressa voi olla käärmeitä.
  • Tauko-/vaihtovaatteet muovipussiin tai kuivapussiin pakattuna (kuivapussin saat tarvittaessa lähtöpaikalta).  Melontaretkelle on aina pakattava mukaan täydellinen vaihtovaatekerta kastumisen varalle!
  • Retken aikana mahdollisesti tarvitsemasi henkilökohtaiset lääkkeet sekä
  • Pientä evästä saaressa haukattavaksi/grillattavaksi, jos haluat.
  • Vesillä hyttyset harvemmin kiusaavat, mutta saaritauolle voit ottaa myös hyttyssuihkeen tai -voiteen.  

 

Hyvä tietää ennen retkeä:

  • Lähtöpaikalla ei ole wc:tä (puskassa käynnin mahdollisuus toki löytyy). Lähtöpaikalle saapuessa viimeinen julkinen wc löytyy huoltoasemalta
  • Kaunissaaressa on retkeilijöitä varten useampi käymälä, mutta juomavettä ei saaresta ole saatavissa. Retken järjestäjä varautuu ylimääräisellä juomavedellä, mutta tämäkin asia kannattaa huomioida jo kotoa lähtiessä.

Kaunissaari

Kaunissaari on Eurajoensalmessa sijaitseva, monipuolinen luonto- ja virkistyskohde, jonne ei kulje maayhteyttä tai reittiliikennettä. Suojaisan sijainnin, kiehtovan ympäristön sekä upeiden merimaisemien ansiosta Kaunissaari on mitä mainioin melontaretken taukopaikka.

Kaunissaaressa toimi aikoinaan Antti Ahlströmin perustama höyrysaha rahtisatamineen, ja parhaimmillaan saaressa asui yli 300 asukasta. Vaikka sahan toiminta päättyi jo 1900-luvun alkutaipaleella ja Kaunissaari on saanut olla melko rauhassa ihmisen vaikutuksilta siitä lähtien, ovat entisajan merkit yhä nähtävissä.

Vuonna 2023 Maatiainen ry valitsi Kaunissaaren vuoden perinnemaisemaksi. Kesäisin Kaunissaaressa maisemaa hoitavat eurajokelaisen Ali-Unkin lammastilan ahvenanmaanlampaat.

Retkeilijöitä varten Kaunissaaressa on neljä laavua, useita tulipaikkoja sekä kaksi retkisatamaa laitureineen. Saaren jokaiselta nuotiopaikalta löytyy myös huussi.

 

Ilmoittautuminen, kajakkivaraus ja lisätiedot retkestä saat vetäjältä:

Saana Jaakkola

Sandrian villi luonto

saana@sandria.fi

044 328 2113